Przez trzy dni w świetlicy w Paszowicach trwały warsztaty kulinarne, podczas których mieszkanki gminy przygotowywały pierogi z farszami o najróżniejszych smakach..
Pierwsze spotkanie poprowadziła Halina Dygas z zespołu „Kukułeczki”, laureatka konkursu na Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów podczas 11. Święta Pierogów. Pod jej kierunkiem przygotowano pierogi z drobiem i zielonym groszkiem. Kolejne spotkanie poświęcone było pierogom z różnymi owocami, ze szpinakiem oraz sosom do nich. „Pierogowe wariacje” zakończyło przygotowanie pierogów „figa z makiem”, które zwyciężyły w tegorocznym konkursie na Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów. Przepis na te pierogi wymyśliła Elżbieta Wojciechowska – Tokarz, mieszkanka Paszowic, a można go znaleźć w wydanej w ramach projektu ulotce „Paszowice – Dolnośląska stolica pierogów”.
Organizatorem warsztatów była Ochotnicza Straż Pożarna i Gminny Ośrodek Kultury w Paszowicach, a były one częścią projektu „Święto Pierogów w Paszowicach, czyli kulinarny sposób na promocję Odnowy Wsi”, dofinansowanego z budżetu Województwa Dolnośląskiego.