Wyniki konkursów rozegranych podczas 10. Święta Pierogów w Paszowicach
3 września 2017 r.
Konkurs na Najlepsze pierogi w Krainie Wygasłych Wulkanów
Komisja w składzie:
Marek Wojtków, kierownik biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa,
Waldemar Jankowski – członek zarządu Dolnośląskiej Izby Rolniczej;
Ryszard Rzeszowski – DODR Powiatowy Zespół Doradców w Jaworze;
Kalina Nowakowska – GOK Paszowice
po degustacji 16 odmian pierogów przyznała:
I miejsce – Stowarzyszenie KLAR – Kawcze Lokalnie Aktywne Razem z gm. Bojanowo (Wielkopolska), za pierogi „carskie”,
II miejsce – Elżbieta Wojciechowska – Tokarz z Paszowic za pierogi „kurczak z kurkami w pierogach schowany”;
III miejsce – Stowarzyszenie KLAR z Wielkopolski za pierogi „szmaragdowy tulipan”
IV miejsce – Stowarzyszenie „Chojnianki” z gm. Pakosław (Wielkopolska) za pierogi „śliwka w czekoladzie”,
V miejsce – Stowarzyszenie KLAR, gm. Bojanowo (Wielkopolska), za pierogi „gruszkowa fantazja”,
Najlepsze pierogi w gminie Paszowice - Nagrodę Publiczności otrzymało KGW w Wiadrowie za pierogi „ruskie”.
W Turnieju Lepienia Pierogów na czas zwyciężyły aż trzy drużyny:
Stowarzyszenie „Chojnianki”, które w czasie 20 minut 5 sekund ulepiło 146 pierogów;
Sołectwo Paszowice (czas 22 minut 5 sekund i 154 pierogi) oraz Stowarzyszenie KLAR (czas 28 minut 9 sekund, 168 pierogów). Drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie Charytatywne „Damy Radę” (czas 29 minut, 168 pierogów), trzecie – KGW w Słupie (35 minut, 12 sekund i 198 pierogów) oraz czwarte – KGW w Wiadrowie (29 minut 50 sekund, 141 pierogów).
Fundatorami nagród w konkursach byli: Dolnośląska Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Angra Kseromatic w Legnicy, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Legnicy, Grupa Producentów Zbóż JAWROL, Bank Spółdzielczy w Jaworze,
mBank w Wałbrzychu, PKO BP oddział w Jaworze i Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu.
fot. Paweł Sasiela
jawor24h.pl