Parlament Europejski, Rada Unii Europejskiej i Komisja Europejska podpisały wspólną deklarację, zgodnie z którą dzień 23 września uznano Dniem Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej. Inicjatywa ta związana jest z realizacją Planu działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej w celu podniesienia poziomu świadomości społecznej w UE na temat produkcji ekologicznej.
Celem konkursu jest wyróżnienie różnych podmiotów z całego ekologicznego łańcucha wartości, podmiotów które opracowały innowacyjny, zrównoważony i inspirujący projekt przynoszący rzeczywistą wartość dodaną w dziedzinie produkcji i konsumpcji ekologicznej.
Konkurs obejmuje 7 kategorii:
Kategoria 1: Najlepszy rolnik ekologiczny (mężczyzna i kobieta),
Kategoria 2: Najlepszy region ekologiczny,
Kategoria 3: Najlepsze miasto ekologiczne,
Kategoria 4: Najlepszy biookręg ekologiczny,
Kategoria 5: Najlepsze MŚP ekologiczne,
Kategoria 6: Najlepszy sprzedawca detaliczny żywności ekologicznej,
Kategoria 7: Najlepsza restauracja ekologiczna.
W konkursie mogą startować na przykład rolnicy ekologiczni, miasto lub region, oferujący w szpitalach bądź szkołach ekologiczne posiłki lub w inny sposób promujący produkcję ekologiczną, albo na przykład przedsiębiorstwo, które działa w łańcuchu dostaw żywności ekologicznej w niespotykany sposób. Do konkursu może zgłosić się osoba, podmiot lub instytucja działające w ekologicznym łańcuchu dostaw, z ciekawym projektem, który zwiększa przystępność cenową lub dostępność produktów ekologicznych w UE. Zgłoszenia mogą nadsyłać tylko osoby prawne lub fizyczne mające siedzibę lub miejsce zamieszkania w jednym z państw członkowskich UE.